www.penzion-ctyrlistek.cz

Typy na výlet jinak

11.08.2011 23:27

Tipy na výlet

Kam se vydat na výlet . . .

Pokud nejste vybaveni vlastním turistickým průvodcem, doporučujeme navštívit informační kancelář na radnici v Telči. Tam se dovíte vše podstatné jak pro první seznámení se s Telečskem, ale jistě Vás překvapí několika tipy i v případě, že se na Vysočinu pravidelně vracíte.

Snad nejvíce lidí přijíždí na Telečsko v době konání hudebního festivalu "Prázdniny v Telči" na přelomu července a srpna. Pokud se chcete vyhnout této "high season", přijeďte na víkend třeba v červnu či září. Jinak samozřejmě festival vřele doporučujeme prazdninyvtelci.cz.


Dole uvádíme několik zajímavých míst v blízkém i vzdálenějším okolí... 

 

 
Telč

  

město je zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO, a ne nadarmo. Pro plánování tras po městečku je nejlépe podívat se na www stránky města.
Projděte se po "Lipkách" - začíná tady turistická stezka směrem na Řásnou a dále...
Jděte se podívat na židovský hřbitov za městem směrem na Novou Říši, má zvláštní atmosféru...
Nevynechte cukrárnu u hotelu Celerin ...vynikající :)

(Telč - Řásná 7km)
 

   
Hrad Roštejn

  

Gotický hrad z 1. poloviny 14. století, přestavěný Pány z Hradce na renesanční lovecké sídlo. Při něm vznikla tzv. Roštejnská obora, dnes přírodní rezervace, kde můžete vidět jak asi vypadaly původní bukové pralesy Vysočiny. V polovině 20. století prošel hrad rozsáhlou obnovou. Z jeho 28 metrů vysoké věže se nabízí krásný výhled na okolní krajinu. www.
 
(6km)
 

   
Štamberk 

  

Dnes skromné zříceniny původně rozlehlého hradu na skalnatém okraji zalesněného masivu nad vsí Lhotka. Hrad byl vystavěn koncem 13. stol.,zbořen patrně za tažení husitů r. 1423. Kolem nádherná suchomilná bučina s mohutnými skalnímmi bloky a na svahu kamenné moře. V areálu zříceniny je několik vyznačených lezeckých stezek (obtížnost V-VII).

(1km)
 

   
Míchova skála 

  

přes 10 m vysoké žulové skalisko vzniklé tzv. mrazovým zvětráváním za poslední doby ledové. Z vrcholu krásný výhled na Roštejn, Velkopařezitý rybník, Javořici ... na všech stranách jste obklopeni lesy, ve kterých se ještě před sto lety proháněli vlci. www.
 

(3km)
 

   
Studánka Páně
a Javořice

  

kameny obložený a upravený pramen výtečné vody, klidné a svaté místo u cesty pod nejvyšším kopcem Vysočiny, Javořicí (837m).

(4km)

 

   
Velkopařezitý
rybník

  

Nejlepší koupání v kraji. Tento přes 400 let starý rybník se nachází v nadmořské výšce 675m kousek od lesní silnice na Javořici. Rybník je součástí přírodní rezervace, která zahrnuje také velice zajímavé rašelinište. Toto přispívá ke zvláštně tmavému zabarvení rybniční vody, která je velice chudá na živiny, takže ještě nikdy "nekvetla".

(1km)

 

   
Horní a Dolní Mrzatec, Malý pařezitý rybník

  

Krásné lesní rybníky s čistou vodou - ideální ke koupání. Půjdete-li na Mrzatec (lesem ze Štamberka nebo po silnici přes Lhotku, stavte se cestou zpátky v Mrákotíně "Na Kovárně", moc dobře tam vaří :)


.
(4km)

 

   
Praskolesy 

  

Starobylá osada s památnou lípou (stáří asi 700 let). Naleznete zde rovněž dobře zachované původní středověké dvorce. Pojedete-li do Praskoles jeďte rozhodně přes Dobrou vodu (od Praskoles na Telč), vesnice má velice příjemnou atmosféru a v místní restauraci dělají neuvěřitelné steaky a moc dobré Mojito.



(6km)

 

   
Pštrosí farma 

  

Pštrosí farma v Olší - jedete třešňovou alejí a kolem rybníka od Mrákotína směrem na Dačice a najednou uvidíte za vysokým plotem pobíhat pštrosy. Dost bizarní pohled. Máte-li zájem, prý se dá o víkendech a zvláště ve větším počtu s úspěchem požádat o prohlídku.



(10km)


<="" td="">

   
Dačice

  

Dačice jsou jedním z nejstarších měst na Českomoravské vrchovině. První písemná zpráva pochází z r. 1183. Tehdy se kroniky zmiňují o osadě vzniklé na křižovatce obchodních cest, které spojovaly Znojemsko s jižními Čechami a Jihlavsko s Rakouskem. Ve městě je letecké muzeum, městské muzeum a galerie na novém zámku... Z významných událostí lze zmínit tu z roku 1843, kdy zde byla poprvé na světě vyrobena kostka cukru.www.
 


(15km)


<="" font=""> (15km)

   
Slavonice

  

Slavonice jsou malé město na pomezí Čech, Moravy a horního Rakouska. Nejzajímavější na nich je asi jedinečný soubor goticko renesančních památek nominovaný na seznam světového dědictví UNESCO. Kousek od Slavonic,v bývalem hraničním pásmu, leží vesnička Maříž, která po uvolnění hranic povstala k novému životu díky lidem, kteří začali opravovat dlouho opuštěné ruiny starých statků. Dělá se tady také "Mařížská" keramika. Svůj hrnek si můžete vymalovat tady stejně jako na náměstí ve Slavonicích. www 


(20km)

Kontakt

Hana Tomíšková

hana.tomiskova@seznam.cz

Řásná 81
588 56 Telč


+420 724 240 517

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode